geschiedenis

La Poubelle was een van de pioniers op kringloopgebied: in 1978 begon het als magazijn voor de goederen die Pater Poels van burgers uit Tilburg kreeg. Deze spullen waren voornamelijk bestemd voor dak- en thuislozen.

In 1979 verhuisde La Poubelle naar een groter onderkomen in de Stedekestraat. Naast het aanbieden van tweedehands goederen werd ook het verschaffen van werk een belangrijke peiler; mensen die elders niet terecht konden, kregen er een kans. In dat kader opende La Poubelle in 1981 een ecologische tuin en sociaal eethuis: respectievelijk Ut Rooie Bietje en De Pollepel. Elf jaar later werd MikMak opgericht, met het doel om via creatief, kunstzinnig werk de afvalberg van La Poubelle te verkleinen.

In de loop der jaren breidde La Poubelle het aantal activiteiten aanzienlijk uit. Zo kreeg individuele trajectbegeleiding steeds meer aandacht om de kansen van deelnemers op betaald werk te vergroten.  In 1996, het jaar waarin het huidige pand aan de Havendijk werd geopend, ontving La Poubelle de Werkgelegenheidsprijs van de PvdA en drie jaar later de Brabantse prijs voor milieu. Die laatste prijs ontving La Poubelle vanwege de grote economische en ecologische resultaten én maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van duurzaamheid.

Sinds 2001 worden goederen in de gemeente Tilburg opgehaald door het Brabants Afval Team en aangeleverd in de Ceramstraat, waar de eerste selectie voor en door La Poubelle plaatsvindt. Aan de Havendijk zetten zich inmiddels dagelijks meer dan 100 mensen in om de goederen weer ‘verkoopklaar’ te maken.

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van La Poubelle schreven Henk van Doremalen en Paul Spapens in 2003 een boek: Bestaan is anders verder gaan. Dit boek is te koop in de kringloopwinkel.

In 2010 kwam het toenmalige bestuur van La Poubelle tot de conclusie dat de organisatie zonder ingrijpen in zwaar weer terecht zou komen.  Met name de personeelskosten liepen erg op. Gesprekken met de gemeente over mogelijke oplossingen hebben geresulteerd in een overname.  Sinds 1 juli 2011 is Diamant-groep de nieuwe eigenaar van Stichting La Poubelle.

 

ophaalserviceveilingactiviteiten kalenderveel gestelde vragen sidebar2temp

Email     Twitter     Facebook